Stresul românilor în 2023, la cote maxime: de la creșterea prețurilor și inflație, până la costul vieții, cine mai e optimist

de: Alexandru Puiu
14 04. 2023
bani eurobarometru

Parcă niciodată nu a fost viața românilor mai grea și mai costisitoare decât în prezent. După mai bine de doi ani de pandemie și un război la graniță, sondajul eurobarometru realizat la nivelul Uniunii Europene ilustrează o imaginea incredibil de tristă a României și, mai ales, a locuitorilor ei.

Realizat în perioada ianuarie – februarie 2023, studiul atrage atenția asupra faptului că mai există foarte puțin optimism în România. Nu mai puțin de 25% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani declară că sunt îngrijorați în legătură cu calitatea sistemului educațional de pe meleaguri mioritice. La polul opus, peste 34% dintre cei cu vârste între 65 și 74 de ani sunt foarte îngrijorați pe marginea pensiilor.

România merge din prost în mai prost, conform cifrelor

Nu mai puțin de 72% dintre români sunt convinși că nu există motive de bucurie când vine vorba de realitatea autohtonă. În opinia lor, situația este proastă și foarte proastă în România, în creștere față de 66% la jumătatea anului trecut. Doar 6% dintre români, majoritatea din orașe mari, sunt de părere că realitatea românească este foarte bună la momentul de față.

Conform datelor citate de Economedia.ro, majoritatea românilor consideră că propria situație financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăți (36%) în următorul an, percepție ce se extinde și la nivel național (31 și, respectiv, 41%) și european (32 și, respectiv, 34%). În raport cu războiul există un consens destul de mare – 66% că invazia Ucrainei are un impact atât asupra situației financiare, cât și asupra situației economice naționale – 69%.

„Aproape jumătate dintre români (49%) consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, comparativ cu media europeană care este de 66%. Întrebați dacă sunt mulțumiți cu viața pe care o au, 58% dintre români au răspuns că sunt mulțumiți, în timp ce media europeană este de 83%.

Luând în considerare contextul economic actual inflaționist și de creștere a prețurilor, putem observa o scădere a numărului de români care consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, comparativ cu vara anului 2022 (43% față de 54% în 2022). Doar 7% apreciază situația financiară a gospodăriei ca fiind foarte bună. La nivelul Uniunii Europene, 69% dintre cetățeni consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, fiind aproape la același nivel ca în vara anului 2022”, arată barometrul.

Nesiguranța și stresul masiv din rândul populației din România au fost amplificate și de creșterea prețurilor la energie, respectiv de impredictibilitatea emiterii facturilor de către furnizori. Interesul românilor, acum, este să facă economie. Aproximativ 64% dintre români declară că au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, comparativ cu o medie europeană semnificativ mai ridicată de 81%. 

„În prezent, 63% dintre români consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția greșită în România, aproape la același nivel ca în vara anului 2022. Media Uniunii Europene se situează la 61% pentru același răspuns. Românii cu vârste între 55-74 de ani sunt cei mai nemulțumiți în această privință (70%), în timp ce doar 53% dintre tineri (15-24 de ani) au aceeași părere. 69% dintre cel care consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită declară că au dificultăți în a-și plăti facturile curente și 72% nu sunt mulțumiți de viața lor”, potrivit documentului.